הבלוג

אחסון בבית – סתיו בן יעקב

מאז שבני האדם הפסיקו להיות 'ציידים לקטים' ועברו לחיות בבתי קבע, אי-שם באלף השישי לפני הספירה, הם התחילו לאגור דברים ולא הפסיקו לרגע. בישראל של המאה העשרים ואחת אגרנות היא ממש מכת מדינה. הבית שלנו מלא בדברים שאנחנו לא צריכים. אם הייתי המחנכת/ פסיכולוגית/ קואצ'רית שלכם הייתי מנסה לשכנע אתכם לדלל את החפצים שאתם לא צריכים ואת הבגדים שאתם לא לובשים אבל אני לא קואצ'רית, אני מעצבת פנים והמשימה שלי אינה לשנות אתכם, אלא לתכנן את החלל שיתאים לאחסון כל מה שאתם רוצים.  

חללי אחסון כמפתח לבית מסודר

מכירים את הדירות המעוצבות שמשדרות מינימליזם ואסתטיקה מבהיקה? ראיתם אותן במגזינים ובחשבונות אינסטגרם של מעצבים וידוענים. איך הן נראות כל כך מושלם? יש כמה אפשרויות. או שזו לא באמת דירה שגרים בה אלא סט שהכינו במיוחד לצילומים; או שזו דירה שגרים בה ופשוט עמלו שעות ארוכות כדי להכין את הבית לצילום; יש אפשרות נוספת והיא שבאמת מדובר בבית מעוצב לעילא.

אין לי שום דבר נגד לוק של מוקפד של ירחוני עיצוב. להפך, אני מכוונת לשם ודירות רבות שעיצבתי מצאו את דרכם לירחוני עיצוב יוקרתיים. העניין הוא כזה: האתגר האמתי אינו לעצב דירה שהיא בעלת מראה נקי ומרהיב. האתגר האמיתי הוא לעצב דירה בעלת מראה נקי ומרהיב שגם מתפקדת כבית פונקציונלי, שמצליח לשמור על סדר, זה כבר סיפור יותר מורכב. הרעיון הוא לייצר חלל אחסון שגם יהיה נוח ונגיש לשימוש וגם לא בהכרח יעיד על עצמו ככזה. 

למשל, בעיצוב מטבחים, החכמה היא לדעת למצוא ולייצר חללי אחסון במפלס התחתון, ורצוי שלפחות חלק מהחללים יהיו סמויים ומשתלבים בקו הקיים ולא כאלה שמצהירים על עצמם כ'חללי אחסון'.

הגודל לא תמיד קובע

האמירה המפורסמת של האדריכל הנודע מיס ון דה רואה, "אלוהים נמצא בפרטים הקטנים", כבר מזמן הפכה לקלישאה. אבל היא חתיכת קלישאה קולעת. עיצוב טוב נמדד במילימטרים. גם כשמדברים על פתרונות אחסון בבית, הפרטים הקטנים חשובים מאוד. הגודל לא תמיד קובע וגם קופסה שמונחת על שידה ומיועדת לשמירת המפתחות היא 'חלל אחסון'. בסופו של דבר אנחנו מדברים על מכלול אחד. ליתר דיוק, רקמה חיה ונושמת אחת. 

כשרוב האנשים חושבים 'אחסון' הם כמעט תמיד יחשבו על חללים גדולים. אבל עיצוב טוב ומדויק יודע להטמיע מקומות אחסון ייעודיים לחפצים שונים באופן טבעי ואינטואיטיבי. לפעמים זה ברמה של ארון ממירים מוסתר עם פתרון אוורור. אלו הרזולוציות שאני יורדת אליהם, וכשחושבים באופן מדויק וחד פתאום מגלים שיש המון פתרונות יצירתיים.

חשוב לזכור שהמפתח לעיצוב נכון ומדויק נמצא בהרגלי החיים והצרכים של בעלי הבית, וכמו שהזכרנו בפתיחה גם בסוג החפצים שהם אוגרים. בעניין הזה אני נתקלת לא פעם באתגרים מפתיעים. למשל, לקוחה שהיו לה לא פחות מעשרות זוגות נעליים שאת כולן היא נהגה לאחסן בקופסאות נעליים. הסיטואציה הייחודית הובילה אותי לפתרון עיצוב ייחודי מקום ייעודי בארון לאחסון הנעליים ואפילו מקום למגפיים בתוך קופסאות. התוצאה המקסימה רק הוסיפה עוד אופי לבית והשתלבה במארג העיצובי הכולל.