עבור הרבה מאוד משפחות המטבח הוא הלב הפועם של הבית. זו נקודת המפגש המרכזית של המשפחה. האוכל והעיסוק בו הוא מרכיב קמאי ובסיסי בכל תרבות אנושית וזה נוכח מאוד במסגרת המשפחתית. לכל משפחה יש הרגלים וטקסים הנוגעים למה אוכלים, מתי ואיפה. כך שמהרבה בחינות המטבח זו גם אבן הראשה של העיצוב. פתרתם ועיגנתם אותה, וחלקים שלמים בחלל יסתדרו. בעשורים האחרונים הנקודה הזו הפכה לעוד יותר קריטית. אם בעבר המטבח היה חדר נפרד, הרי שהיום כמעט כל המטבחים הם חלק מ-Open Space אחד שכולל את הסלון ואת פינת האוכל ולעיתים גם יתחבר ברצף עם פינות העבודה.
קו גבול בלתי נראה
העובדה שהקיר שהפריד בין המטבח לחלל האירוח כמעט שלא קיים בדירה הישראלית המודרנית, שינתה את המטבח באופן עמוק ויצרה כמה אתגרי עיצוב. האתגר הראשון הוא האתגר האסתטי: המטבח הוא חלק מהנוף. הוא צריך "לדבר" בשפה עיצובית אחידה שלא יוצרת ניגוד חד מדי עם הסלון.
בנוסף, כבני אדם יש לנו צורך לתחום גבולות. השאלה, איפה נגמר המטבח ומתחיל הסלון?, היא שאלה אמיתית שיש לה היבטים פסיכולוגים ופילוסופיים וחשוב לתת לה מענה. הקיר שמפריד בין המטבח לסלון שפעם סימן את 'הגבול' כבר לא קיים, אך הצורך שלנו בהגדרת החללים עדיין קיים, ועיצוב טוב יודע לסמן אותם באופן חכם.
אנשים רבים עדיין מתייחסים אל עיצוב המטבח כמשהו גנרי ומתכננים אותו בשיטת הצ'ק ליסט. אמנם יש כמה עקרונות עיצוביים שתקפים לרוב המטבחים, אך המפתח קשור תמיד למשפחה. לכן, כשאני מתכננת מטבח חדש אני נוהגת ללמוד את הרגלי הבית ואת הדברים שחשובים לכל אחד מבני המשפחה. האם אתם מבשלים הרבה? האם אתם מבשלים ביחד? מה אתם מבשלים? משתמשים הרבה בכיריים גז? נוהגים לאפות במקביל? האם אתם אוכלים בצוותא? האם אתם אוכלים בפינת האוכל או דווקא מעדיפים לאכול מול הטלוויזיה? האם אתם מארחים הרבה? האם חלק מבני הבית רגישים לריחות? רק אחרי שתמונת ההרגלים והצרכים ברורה לי אתחיל לתכנן.
משולש הזהב במטבח
'מפת הצרכים', תכתיב הרבה מההחלטות. למשל, אם המשפחה נהנית לבשל ביחד, מבוגרים וילדים, נדאג למשטח עבודה גדול. אם אתם אופים הרבה ובמקביל, ייתכן שאמליץ לרכוש שני תנורים קטנים של 60 ס"מ במקום תנור אחד של 90 ס"מ, שלא מאפשר עבודה במקביל. בסופו של יום יתקבלו עשרות החלטות עיצובית פונקציונליות שכולן אמורות להתלכד לכדי מטבח אחד שיהיה המטבח הכי מתאים עבור המשפחה.
כמו שהזכרנו, יש גם כללי אצבע מסוימים שתקפים כמעט לכל המטבחים בעולם. הבולט ביניהם הוא הכלל המכונה – משולש הזהב במטבח. הרעיון הוא לסדר את הפונקציות המרכזיות במטבח בסדר הקבוע הבא: מקרר, כיור, כיריים. יש לסידור הזה רציונל כמעט הנדסי. אנחנו נוציא את המצרכים מהמקרר, נשטוף אותם בכיור, נחתוך ונתבל אותם על משטח העבודה לצדו ונבשל אותם על הכיריים. 'משולש הזהב' הולך עם סדר הדברים הטבעי והופך את העבודה במטבח ליותר פונקציונאלית, הרמונית ונעימה.